Nový rok, nové očakávania! Alebo, čo prinesie tohtoročná sezóna do našich záhrad?

Január v záhrade | Semenárstvo

Nový rok ľudia zvyknú začínať predsavzatiami, púšťajú sa do nových výziev. Január ponúka nové výzvy aj všetkým záhradkárom.

Možno je to ideálny čas na premýšľanie nad novými odrodami, či plodinami, čas vyskúšať nové metódy pestovania, či rozšíriť svoje vedomosti o záhradníčení. A keďže pomaly, ale isto nám začína nová sezóna, tak s ňou prichádzajú i prvé práce, ktoré je potrebné zrealizovať.

Dalo by sa povedať, že výsevy sú prvé úkony novej sezóny, i keď, aj tu by sa dalo polemizovať, ktoré práce sú kľúčové pre nasledujúcu úrodu. My dnes začneme výsevmi, konkrétne predpestovaním priesad.

Semeno je rozmnožovací orgán semenných rastlín. Z neho si vieme v domácich podmienkach dopestovať veľké množstvo rôznych druhov zeleniny, byliniek, okrasných rastlín, ale aj ovocia. Každý druh je však špecifický a má odlišné nároky na klíčenie a rast.

S osivami starkého Joja však pestovanie hravo zvládnete. Osivá majú na zadnej strane obalu prehľadne označené, ako danú plodinu pestovať. Nájdete tam informácie o tom, kedy vysievať, hĺbku a spon výsevu, ale aj teplotu klíčenia, dĺžku vegetácie a termín zberu. Dozviete sa, či daný druh pestujeme z priesad, alebo priameho výsevu, či plodinu pestujeme v krytých priestoroch alebo na vonkajšom stanovišti.

Výsev pre predpestovanie priesad robíme do kvalitného výsevného substrátu, ktorý by nemal obsahovať osivá burín, choroboplodné zárodky chorôb a škodcov. Substrát by mal byť kyprý, s dobrou sorpčnou schopnosťou. Priesady pestujeme v sadbovačoch, miskách alebo bedničkách. Tie naplníme substrátom, jemne utlačíme, osivo rovnomerne vysejeme (naširoko/ do riadkov/ do sadbovačov) a zľahka posypeme ďalšou, ale už len tenkou vrstvou substrátu. Ak je osivo veľmi jemné, môžeme ho zmiešať s trochou piesku, a tak vysievať. Takto pripravené zavlažíme, musíme si však dávať pozor, aby sme prúdom vody nenarušili vysiate semená. V takom prípade môžeme použiť rozprašovač. Častým problémom pri klíčení sa stáva, že rastliny trpia padaním klíčnych rastlín, ktoré sú spôsobené hubovými patogénmi. Aby sme sa vyhli patogénom, je vhodné substrát pred výsevom dezinfikovať alebo aplikovať prípravky na to určené. Dezinfikujeme buď naparením nad vodnou parou alebo zmes vložíme na 30 min. do rúry pri 80°C, kedy sa likvidujú choroboplodné zárodky.

Bedničky s výsevmi uložíme na miesto s teplotou cca 18 - 20°C, pri teplomilných plodinách (napr. plodová zelenina) sa vyžaduje teplota okolo 22 - 24°C. Osivá môžu klíčiť i na tmavom mieste, po vzídení je však nutné ich presunúť na svetlo. Keď sa vytvoria prvé pravé listy, rastliny pikírujeme do sadbovačov, kvetináčov, či téglikov naplnených kvalitným výživným substrátom. Po pikírovaní v miestnosti postupne znižujeme teplotu, aby boli rastliny otužené a lepšie zvládli stres z presádzania na konečné stanovište. Starostlivosť o priesady pozostáva z pravidelnej závlahy. Substrát udržujeme vlhký, nie však premočený, na závlahu používame vodu izbovej teploty. Teplotu v miestnosti a vlhkosť regulujeme vetraním, taktiež sledujeme intenzitu osvetlenia, v prípade potreby rastlinkám pomôžeme prisvetľovaním. Zdravá a vitálna sadba sa vyznačuje hrubou a pružnou stonkou, bohatým koreňovým systémom a sýtym vyfarbením listov.

Na dopestovanie kvalitných vlastných priesad je potrebné aj kvalitné osivo. Presne také nájdete v našej ponuke. V januári nezabudnite, že je potrebné začať s predpestovaním papriky, zeleru a rýchlením šalátu a kalerábu. Starký Jojo vám ponúka odrodu zeleninovej papriky ´PCR´, ktorá je vhodná na rýchlenie a je typická štipľavou chuťou, ďalej klasická, sladká a overená odroda kápie ´Slovakia´, alebo maxi španielska sladká odroda ´Španielská sladká´. Pre milovníkov čili máme v ponuke kríčkovú odrodu ´Vtáčie oko´. Voňavý vývar si vyžaduje voňavý zeler, aj ten začíname pestovať už v januári. ´Pražský velikán´ vás obdarí veľkými buľvami jemnej chuti. V januári začíname s rýchlením kalerábu, pričom vhodná je odroda ´Morávia´, rýchlime aj šalát, odrodu ´Král máje I.´, či chrumkavý listový šalát ´Biscia rossa´. V sklenníkoch môžeme vysievať už aj pažítku ´Pražská´. Pripravte sa na februárové výsevy a zaobstarajte si osivá rajčín, baklažánu, reďkovky, My vám zaručujeme, že s osivami starkého Joja bude záhradníčenie len radosť.

Želáme vám veľa dobrej úrody a úspechov v roku 2024, a do skorého záhradníčenia, priatelia!

Semenárstvo | Starký jojo