Hrudy zeme sa po januárových mrazoch rozsypali na márne kúsky. Pre záhradkára je táto "márnosť" očakávaným výsledkom práce tuhej zimy. Február začína postupne roztápať, čo nám tu ona zanechala, a to nám dáva najavo, že po zime môžeme vyjsť opäť von. A práve jarná vlaha je pokladom ukrytým v zemi, semenu pomáha klíčiť a rastline rásť.
Pokiaľ nám hrá počasie do karát a von už nemrzne, môžeme začať s prípravou pôdy. Vo februári je ideálny čas na zapracovanie kompostu, odstránenie skál, burín a rozbitie hrúd v pôde. Pôdu nerýľujeme, aby nedochádzalo k jej vysychaniu. V tomto období môžeme začať s aplikáciou hnojív, a tak doplniť potrebné živiny. Dbajte však na individuálne požiadavky plodín. Vyrovnanie a konečnú prípravu pôdy robíme až tesne pred výsevom.
Koncom februára môžeme začať na vonkajšom stanovišti s výsevom koreňového petržlenu. Vhodná odroda na skoré poľné pestovanie z našej ponuky je aromatická biela ´Alba´, ´Hanácka´, ktorá je ideálna na dlhodobé skladovanie, tradičná odroda ´Olomoucká dlouhá´, ale aj výnosná odroda ´Berliner´. Vňaťový petržlen ´Astra´ môže ísť vo februári von, ale aj do skleníka. Je vhodný na celoročné pestovanie, a vďaka nemu budú vaše jedlá voňavé počas celého roka. Podobne s ním skúste do skleníka vysiať aj pažítku ´Pražská´, ktorá je typická svojou ostrejšou chuťou a veľkou dávkou vitamínu C. V skleníku vieme takto skoro na jar rýchliť i mrkvu ´Nantes 2´, ´Nantes 3´, ´Lysa´, reďkovku ´Duo´, ´Granát´, či šalát ´Král máje I.´. Naopak, šalát ´Biscia rossa´ odolá aj chladnejšiemu počasiu, a vo februári ho môžeme vysievať von do záhrady.
S predpestovaním priesad sme začali už v januári. No pokiaľ ste to ešte nestihli, stále je čas. Poponáhľajte sa s výsevom papriky a zeleru. Svoj čas má už aj baklažán. Obľúbená odroda starkého Joja je ´Lagada´, tá je veľmi chutná, bez horkosti, a výborne sa bude hodiť na letnú grilovačku. Podobne si vo februári môžeme predpestovať aj priesady cvikly ´Bikores´, fialováho kalerábu ´Blankyt´, aj bielu odrodu ´Morávia´, ktorá je určená nielen na studené rýchlenie, ale aj skoré poľné pestovanie. Pre záhradkárov s dušou Francúza, máme v ponuke osivo levandule lekárskej. Výsevy do pareniska robíme od februára do apríla, a už v lete môže byť v našej záhradke cítiť závan Provensálska.
A ak chcete mať doma pochúťku z Bulharska, tak siahnite po uhorke-hadovke ´Kosara F1´. Túto skorú bezsemennú odrodu môžete vysievať už od februára a pochutnávať si na nej počas takmer celého roka. A čo rajčiaky? Na tie predsa nemôžeme zabudnúť. Táto plodina patrí medzi obľúbené zeleniny väčšiny Slovákov. V našich podmienkach je potrebné pestovať ich z priesad. Niektoré odrody vysievame už vo februári, ako napríklad ´Jerguš F1´. Táto odroda má mimoriadne veľké mäsité a chutné plody. Nazrite aj na ďalšie rajčiny z našej ponuky, a pripravte sa na marcové výsevy, ktoré nás čoskoro čakajú.
Starký Jojo občas spomína na jednu starú pranostiku: "Tuhé severné vetry koncom februára oznamujú úrodný rok." Ak to tak s počasím bude, a pridá sa k tomu aj usilovná práca našich rúk, tak veríme, že sa to tou dobrou úrodou aj skončí. A samozrejme, keď dáme do našej záhrady len to najlepšie, a tým bezpochyby myslíme aj kvalitné osivo, tak sa nemusíme ničoho báť.
Tak nech sa darí, osivo klíči, a do skorého záhradníčenia, priatelia!