Záhrada sa prebúdza k životu. Čo netreba vo februári zmeškať, aby bola dobrá úroda?

Hrudy zeme sa po januárových mrazoch rozsypali na márne kúsky. Pre záhradkára je táto "márnosť" očakávaným výsledkom práce tuhej zimy. Február začína postupne roztápať, čo nám tu ona zanechala, a to nám dáva najavo, že po zime môžeme vyjsť opäť von. A práve jarná vlaha je pokladom ukrytým v zemi, semenu pomáha klíčiť a rastline rásť.

Pokiaľ nám hrá počasie do karát a von už nemrzne, môžeme začať s prípravou pôdy. Vo februári je ideálny čas na zapracovanie kompostu, odstránenie skál, burín a rozbitie hrúd v pôde. Pôdu nerýľujeme, aby nedochádzalo k jej vysychaniu. V tomto období môžeme začať s aplikáciou hnojív, a tak doplniť potrebné živiny. Dbajte však na individuálne požiadavky plodín. Vyrovnanie a konečnú prípravu pôdy robíme až tesne pred výsevom.

Koncom februára môžeme začať na vonkajšom stanovišti s výsevom koreňového petržlenu. Vhodná odroda na skoré poľné pestovanie z našej ponuky je aromatická biela ´Alba´, ´Hanácka´, ktorá je ideálna na dlhodobé skladovanie, tradičná odroda ´Olomoucká dlouhá´, ale aj výnosná odroda ´Berliner´. Vňaťový petržlen ´Astra´ môže ísť vo februári von, ale aj do skleníka. Je vhodný na celoročné pestovanie, a vďaka nemu budú vaše jedlá voňavé počas celého roka. Podobne s ním skúste do skleníka vysiať aj pažítku ´Pražská´, ktorá je typická svojou ostrejšou chuťou a veľkou dávkou vitamínu C. V skleníku vieme takto skoro na jar rýchliť i mrkvu ´Nantes 2´, ´Nantes 3´, ´Lysa´, reďkovku ´Duo´, ´Granát´, či šalát ´Král máje I.´. Naopak, šalát ´Biscia rossa´ odolá aj chladnejšiemu počasiu, a vo februári ho môžeme vysievať von do záhrady.

S predpestovaním priesad sme začali už v januári. No pokiaľ ste to ešte nestihli, stále je čas. Poponáhľajte sa s výsevom papriky a zeleru. Svoj čas má už aj baklažán. Obľúbená odroda starkého Joja je ´Lagada´, tá je veľmi chutná, bez horkosti, a výborne sa bude hodiť na letnú grilovačku. Podobne si vo februári môžeme predpestovať aj priesady cvikly ´Bikores´, fialováho kalerábu ´Blankyt´, aj bielu odrodu ´Morávia´, ktorá je určená nielen na studené rýchlenie, ale aj skoré poľné pestovanie. Pre záhradkárov s dušou Francúza, máme v ponuke osivo levandule lekárskej. Výsevy do pareniska robíme od februára do apríla, a už v lete môže byť v našej záhradke cítiť závan Provensálska.

A ak chcete mať doma pochúťku z Bulharska, tak siahnite po uhorke-hadovke ´Kosara F1´. Túto skorú bezsemennú odrodu môžete vysievať už od februára a pochutnávať si na nej počas takmer celého roka. A čo rajčiaky? Na tie predsa nemôžeme zabudnúť. Táto plodina patrí medzi obľúbené zeleniny väčšiny Slovákov. V našich podmienkach je potrebné pestovať ich z priesad. Niektoré odrody vysievame už vo februári, ako napríklad ´Jerguš F1´. Táto odroda má mimoriadne veľké mäsité a chutné plody. Nazrite aj na ďalšie rajčiny z našej ponuky, a pripravte sa na marcové výsevy, ktoré nás čoskoro čakajú.

Starký Jojo občas spomína na jednu starú pranostiku: "Tuhé severné vetry koncom februára oznamujú úrodný rok." Ak to tak s počasím bude, a pridá sa k tomu aj usilovná práca našich rúk, tak veríme, že sa to tou dobrou úrodou aj skončí. A samozrejme, keď dáme do našej záhrady len to najlepšie, a tým bezpochyby myslíme aj kvalitné osivo, tak sa nemusíme ničoho báť.

Tak nech sa darí, osivo klíči, a do skorého záhradníčenia, priatelia!

Semenárstvo | Starký jojo