Apríl, to sú plné ruky práce. Poďme sa pozrieť, čo všetko nás v záhrade očakáva.

Apríl nás zvyčajne víta daždivými a veternými dňami, pomedzi ktoré sa snažia predrať ostré lúče slnka. Pekné počasie je pre každého záhradkára odmenou, ale aj bohatá závlaha vo forme zrážok je obzvlášť v tomto čase potrebná.

Osivo, aby správne vyklíčilo, potrebuje dostatok vlahy a optimálnu teplotu. Po výseve pôdu zavlažujeme. Plochu môžeme nakryť netkanou textíliou, ktorou zabezpečíme ochranu pred škodcami, jarnými mrazmi, či nadmernými výparmi vody. Ak sme nestihli, stále môžeme realizovať jarné výsevy reďkovky, ľadového a hlávkového šalátu, či kalerábov. Podobne je potrebné čo najskôr stihnúť vysiať aj najvýznamnejšie druhy koreňovej zeleniny, a to mrkvu a petržlen. Nezabudnite ani na červený poklad plný vitamínov- cviklu. Obľúbenými odrodami sú ´Červená kulatá´ a tradičná valcovitá odroda ´Renova´. Ak sme nevysiali hrach a bôb, tak aj preň je v apríli ideálny čas. Skvelou voľbou je napríklad bôb ´Saturn´. Táto odroda má vynikajúce chuťové vlastnosti a je bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sú jednou zo základných stavebných častí ľudských buniek. V apríli vysievame na vonkajšie stanovište aj našu najlepšiu kapustu ´Pourovo pozdní´, ktorá sa nám bude na jeseň perfektne hodiť na kvasenie. K hlúbovinám môžeme pridať aj kaleráb, ktorý v tomto čase vysievame na vonkajšie stanovište. Koniec apríla je ten správny čas na výsev cukrovej kukurice. Pre maškrtné jazýčky je tu výnimočne sladká odroda ´Longa F1´. Svojím zaujímavým vzhľadom vás očarí odroda ´Ramondia F1´, typická svojím žlto-bielym zrnom. A určite vás nesklame ani slovenský veľmi skorý hybrid sladučkej kukurice ´Tauris F1´, ktorá je skvelou voľbou na varenie.

Do vykurovaných skleníkov a fóliovníkov vysádzame už pripravené priesady z januárových a februárových výsevov. Rajčiny, ktoré budeme pestovať z priamych výsevov by sme mali stihnúť vysiať od konca marca do konca apríla. Z plodovej zeleniny začíname taktiež s pestovaním uhoriek. Tie môžeme rýchliť vo fóliovníkoch a skleníkoch, alebo vysievať od druhej polovice apríla von, keď má teplota pôdy 15°C. Veľmi skorou a chutnou odrodou je napríklad ´Othello F1´, podobne aj hladká partenokarpická odroda ´Tamara F1´. Ďalšou nakladačkou úžasnej chuti je dedičná odroda ´Cornichon de Paris´. Ponúkame vám aj najrozšírenejšiu poľnú šalátovku ´Linda F1´, ktorá sa vyznačuje vysokou výnosnosťou a nehorknúcou chuťou. Do krytých priestorov, do zakoreňovačov a črepníkov si pripravíme priesady melónu cukrového, dyne červenej, poprípade tekvice a cukety. Tie však môžeme vysievať aj priamo na záhon. Medzi obľúbenkyne patrí určite veľkoplodá a tmavozelená cuketa ´Michala´ a taktiež ´Nero di Milano´. Favoritom svetlozelených na čerstvo je chutná odroda ´Italian light green´. V každej záhrade by určite nemala chýbať ani tekvica ´Hokaido´. Táto vitamínová bomba sa perfektne hodí na polievky i pečenie. Tekvicu ´Goliáš´ zaručene nikto neprehliadne. Jej obrovské a lahodné plody dorastajú až do 45 kg. So sladkou maslovo-orieškovou chuťou vás poteší muškátová tekvica ´Waltham Butternut´, a podobne aj lahodná tekvica ´Kveta´. No, a ak si chcete svoje príbytky na jeseň pôsobivo dozdobiť, tak určite siahnite po našich okrasných tekvičkách najrôznejších tvarov a farieb.

Keď už máte výsevy dokončené, nezabudnite na starostlivosť o už zapustené porasty. Cesnak a cibuľu je potrebné okopať a odburiniť. Buriny zo zeleninovej záhrady odstraňujeme počas celej pestovateľskej sezóny, aby neokrádali našu zeleninku o živiny a vlahu z pôdy, a nebránili jej v raste. V tomto čase sa môžeme povenovať aj údržbe chodníkov, vyvýšených záhonov, lavičiek a všetkého, čo zdobí našu záhradu.

V apríli vás opäť čaká v záhrade veľa práce. Ale v záhrade si pri príjemnom jarnom počasí môžete oddýchnuť už aj pri chutnej káve, či čaji, ktorý ste si nazbierali z minuloročnej úrody byliniek. A ak bylinkovú záhradu doma ešte nemáte, tak určite nahliadnite, aké osivá byliniek vám starký Jojo ponúka.

Veľa šťastia do výsevov, a do skorého záhradníčenia, priatelia!

Semenárstvo | Starký jojo