Čo prináša jún do vašej záhrady? Poďme tam spolu nahliadnuť!

Zeleninová záhrada sa začína v júni vyfarbovať do zelena. V tomto čase bilancujeme prvé úspechy našej pestovateľskej sezóny. Radosť nám robia mladé rastlinky, ktoré vzišli z osiva, ktoré sme z jari vysiali. Jún je rozmanitý mesiac na úkony, ale aj chute zelenín, ktoré sim ôžeme postupne vychutnávať.

V júni ešte stíhame vysiať cviklu, fazuľu a niektoré odrody hrachu. Treba však počítať s neskorším termínom zberu a zvýšenými nárokmi na vlahu. Podobne môžeme do našej záhrady doplniť aj uhorky nakladačky i šalátovky. Pri pestovaní tejto lahodnej a nenáročnej plodiny je dôležité dbať na dostatočnú závlahu v čase tvorby plodov. Takto sa vyhneme horknutiu plodov, ktoré spôsobujú obranné látky vyprodukované v čase sucha. Aj pestovanie vodnice môžeme zahájiť v mesiaci jún. Túto plodinu poznáme taktiež pod názvom okrúhlica, je lahodnej maslovej chuti pripomínajúcu kaleráb. V našej ponuke nájdete Japonskú dedičnú odrodu ´Snowball´, ktoré je nanáročná na pestovanie a typická bielou krehkou dužinou.

Naše práce môžu ďalej pokračovať jednotením rastlín. Tento úkon je potrebné vykonať pri mrkve, petržlene, paštrnáku, cvikle, reďkovke či cibuli pestovanej z osiva. Jednotením, čiže pretrhávaním doprajeme rastlinám dostatok miesta, svetla a predídeme vyššej pravdepodobnosti výskytu chorôb a škodcov. Pretrhávame, keď je pôda vlhká a rastliny sa ľahšie vyťahujú z pôdy. Vyjednotený porast je dobre na záver zavlažiť, aby sa uvoľnené rastliny dobre uchytili.

Medzi ďalšie júnové práce patrí odburiňovanie a okopávanie. Buriny sú pre našu pestovanú zeleninu silnou konkurenciou, ktorá ju okráda o priestor, živiny a vodu z pôdy. Preto je dôležité ich z porastu odstraňovať. Okopávaním dodávame do pôdy vzduch, a keďže korene a tým aj celá rastlina potrebujú vyvážený pomer vlahy a vzduchu je dôležité predchádzať zhutneniu pôdy. Na území našej krajiny sú zastúpené rôzne pôdne druhy od ľahkých, až po veľmi ťažké, preto je dobré poznať svoju pôdy a na základe jej požiadaviek jej dopriať, čo jej najviac prospeje. V júni si môžeme pripraviť oporu pre rajčiny, či ťahavú fazuľu a rastliny postupne vyväzovať. Taktiež pokračujeme s monitorovaním chorôb a škodcov. Pokiaľ sme zaznamenali ich výskyt, je vhodné vykonať opatrenia, ktoré zabránia, aby bola naša úroda zničená. V prvom rade odporúčame siahať po prírodných prípravkoch, či mechanickej ochrane. Veď predsa to, čo si dopestujeme doma chceme mať v tej najlepšej bio kvalite. Medzi prípravky určené na biologickú ochranu patria prípravky na báze prospešných baktérii, výťažkov z morských rias, rastlinných výťažkov, silíc, či rôzne typy lepových doštičiek na škodcov.

Keďže dni sú v júni o čosi teplejšie, zelenina v skleníkoch a foliovníkoch si vyžaduje už omnoho viac vetrania i závlahy. Treba si dať pozor, aby rastliny nespálilo slnko, a aby sa vďaka vyššej vlhkosti a teplote nezačali na rastlinách šíriť hubovité ochorenia.

V júni ďalej pokračujeme so zberom šalátu, reďkovky, rýchlených kalerábov, hrachu i špenátu.

Pestrý jún sa k nám prihovára nielen krásou prírody na rozkvitnutých lúkach, ale aj pestrosťou prác v záhrade. Ale každý, koho záhradníčenie baví vie, že len vďaka usilovnej práci a námahe sa človek môže v cieli tešiť zo svojich pestovateľských úspechov. Tak teda motyku do ruky, klobúk na hlavu, lebo slnko a záhrada na vás už netrpezlivo čakajú.

Veľa slnečných a aktívne využitých chvíľ medzi vašou zeleninou, a do skorého záhradníčenia, priatelia!

Semenárstvo | Starký jojo