V októbri už nejednu domácnosť zdobia farby typické pre jeseň. Často sa vo svojich oknách pýšime nádherne sfarbenými tekvicami, jabĺčkami, gaštanmi, ktoré nám pripomínajú, že je tu čas zberu úrody a postupný príchod zimy. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo je potrebné v tomto čase v záhrade vykonať.
Mesiac október je typický prvým príchodom mrazov. Rizikovejšie sú severné oblasti Slovenska, avšak od polovice tohto mesiaca môžu mrazy zasiahnuť celú krajinu. Je dôležité, aby sme zo záhrady vykonali zber plodín citlivejších na mráz, a to sú napríklad tekvice, uhorky, baklažány, struková fazuľa, mrkva, cvikla, neskorá hlúbová zelenina i zeler. Na záhonoch ešte môžeme ponechať kel, pór, petržlen a paštrnák.
Po zbere zeleniny si pôdu pripravujeme na jesenné výsevy mrkvy, petržlenu, šalátu, špenátu, sadbu cesnaku, šalotky… V prípade, že vysievať nejdeme, tak záhony vyčistíme od pozberových zvyškov a burín, a pôdu poorieme alebo dobre porýľujeme. Rýľujeme do hĺbky maximálne 30 cm, pričom sa snažíme odoberať čo najtenšie kusy pôdy, aby bolo rýľovanie čo najefektívnejšie. V tomto období do pôdy zapracuvávame aj hnojivá, či už organické, alebo priemyselné. Aplikovať môžeme maštaľný hnoj, kompost, draselné či fosforečné hnojivá, ktoré poriadne zapracujeme do pôdy. Podobne urobíme aj s rastlinami zeleného hnojenia. Pôdu po hnojení a rýľovaní nevyrovnávame, tento úkon nás počká až do jarnej úpravy záhonov. V októbri je čas na jednotenie zimného šalátu, ktorý sme vysievali v predchádzajúcich mesiacoch. Starký Jojo každoročne vysieva odrodu ´Winter Marvel´. Tak čo, už ste ju vyskúšali aj vy?
Vyzerá to tak, že v októbri nám ostane aj troška času na zaslúžený oddych. Prác v záhrade je už menej a my sa môžeme pustiť do varenia zeleninových jedál, zavárania, získavania nových poznatkov o zelenine, či príprave na nasledujúcu sezónu. Určite vám odporúčame nahliadnuť do témy permakultúrneho pestovania, ktoré nám ponúka vysoko produktívne a trvalo udržateľné záhrady. Na škodu nie je ani poznať alelopatické vzťahy jednotlivých rastlín. Čo to v praxi znamená? Vďaka poznatkom o alelopatických vzťahoch vieme, ktoré rastliny sa k sebe v záhrade hodia a budú produkovať látky, ktoré vzájomne podporia svoju kondíciu, alebo naopak si budú navzájom škodiť. Zaujímavou témou sú tiež záhony Rozuma, ktoré využívajú pri pestovaní výživové žľaby, ktorých cieľom je minimalizovať úkony v záhrade a zároveň priniesť bohatú a kvalitnú úrodu. A nezabudnite, že základom každého úspechu v záhrade je kvalitné osivo. A túto kvalitu vám určite zaručujú Tradičné osivá starkého Joja.
V októbri sa veľa vecí mení. Posúva sa čas, dni sa krátia sa, prichádza zima, počasie sa ochladzuje, telo potrebuje zregenerovať a pripraviť sa na ďalší rok v záhrade. Je čas ukončiť všetky práce v záhrade, uvariť si voňavý čaj z vašej bylinkovej záhrady a len tak sa tešiť z toho, ako sa nám aj tento rok darilo v našich záhradkách.
Do skorého záhradníčenia, priatelia!
